Siirry suoraan sisältöön

Keuhkorutto laittaa maat sekaisin Silta -sarjassa

Siltaan törmänneen laivan matkustajilta löytyy keuhkorutto.

Moni on katsonut suosittua Silta -tv-sarjaa, josta on ilmestynyt jo neljä tuotantokautta. Sarjan toisella tuotantokaudella siltaan törmää laiva, jonka ruumasta löytyy viisi pahasti sairastunutta ruotsalaista ja tanskalaista nuorta. Nuoret eivät kykene kertomaan mitä heille on tapahtunut ja sairaalassa paljastuu, että heissä on keuhkorutto. Tästä käynnistyy sarja tapahtumia ja murhia, joiden vaikuttimet ovat vahvasti myös yhteiskunnallisia.

Keuhkorutto leviää pääasiassa rottien kautta

Vaikka sarjan tapahtumat eivät onneksi perustu tositapahtumiin, on käytännössä keuhkoruttoepidemian muodostuminen mahdollista, sillä se tarttuu erityisen herkästi. Keuhkorutto leviää pääasiassa rottien kautta, joilla on loistartunta infektion saaneista kirpuista, joten rottiin koskemista on hyvä välttää. Ihmisen historian aikana rutto on johtanut useisiin epidemioihin aiheuttaen paljon kuolemia ja rutto onkin vakava sairaus. Rutto on kuitenkin onneksi tänä päivänä pääosin hoidettavissa, vaikkakin keuhkorutto on sen vakava muoto ja ilman hoitoa kuolleisuus voi olla suurta.

Silta-televisiosarja on toteutettu ruotsalais-tanskalaisena yhteistyönä ja myös sen päähenkilöt tulevat näistä kahdesta eri maasta. Sarjassa tapauksia tutkii ruotsalainen lääninrikospoliisi Saga Norén yhdessä tanskalaisen rikospoliisi Martin Rohden kanssa. Omalaatuinen kaksikko on tutkinut Ruotsin ja Tanskan rajalle sijoittuvia tapauksia jo neljän tuotantokauden ajan. Lisää tuotantokausia ei kuitenkaan näillä näkymin ole tulossa.

Ajankohtainen teema kiinnostaa

Television sarjan teema on sikäli ajankohtainen, sillä erilaisten epidemioiden tarkoituksella aiheuttaminen on edelleen uhka. Vaikka terveydenhoito on edistynyttä, on erilaisia vakavia ja helposti leviäviä sairauksia edelleen olemassa. Tämä lienee yksi syy siihen, miksi Silta-sarja on niin koukuttava ja menestynyt. Sarjan esitysoikeudet onkin myyty jo melkein 180 maahan.