Siirry suoraan sisältöön

Koukuttava Silta -televisiosarja

Silta -televisiosarja

Hyvinkin koukuttavaksi muodostunut Silta -televisiosarja on rikossarja, jota on tehty ruotsalais-tanskalaisena yhteistuotantona. Sen ensimmäistä tuotantokautta päästiin katsomaan vuonna 2011, toista vuonna 2013, kolmatta vuonna 2015 sekä neljättä vuonna 2017. Päärooleissa sarjassa ovat olleen Sofia Helin, Kim Bodnia sekä Thure Lindhardt. Sarja on menestynyt erittäin hyvin kansainvälisesti ja siitä kertoo se, että sen esitysoikeudet on myyty melkein 180 maahan. Se nousi suosioon myös Suomessa, jossa parhaimmillaan sitä seurasi 440000 katsojaa.

Mistä Silta -televisiosarja kertoo

Saga Norén on ruotsalainen lääninrikospoliisi ja hänen työparinaan toimii rikospoliisi Martin Rohde Tanskasta. He tutkivat rikoksia, joiden uhrit löytyvät Ruotsin ja Tanskan rajalta, Juutinrauman sillalta. Siitä käynnistyy sarja murhia, joiden taustalla löytyy yhteiskunnallisia vaikutteita. Sarja onkin aivan erilaisista mausteista tehty kuin esimerkiksi toinen suomalaisten suuri suosikki eli Sydän toivoa täynnä.


Rikostutkijoista Saga Norén on sosiaalisilta taidoiltaan suhteellisen kömpelö ja hän suhtautuukin työhönsä hyvin intohimoisesti. Autismin kirjo on osa hänen arkeaan ja sitä varten näyttelijä Helin tutustui hyvin tarkasti Aspergerin oireyhtymään ennen kuin sarjaa alettiin kuvata. Hän on myöhemmin todennutkin, että sarja jätti häneen ikuisen jäljen. Toisinaan roolisuoritukseen joutuu tekemään paljon selvitystä ennen kuin on valmis tekemään varsinaisen roolisuorituksen. Samalla tavalla on tehtävä, jos casino online on vieras asia ja siitä on saatava paljon tietoa.

Silta -televisiosarjan kehittyminen tuotantokausittain

Kaksi ensimmäistä kautta sujui hyvin saman tyyppisesti ja samoilla resursseilla. Juonet kuitenkin näillä kausilla poikkesivat selvästi toisistaan. Toinen tuotantokausi alkaa jälleen Juutinrauman sillalta, mutta nyt siltaan törmää laiva, jonka ruumasta löytyy viisi henkitoreissaan olevaa ruotsalaista ja tanskalaista nuorta. He eivät pysty kertomaan, mitä heille on tapahtunut ja heidän kohtalokseen tulee keuhkorutto sairaalassa.

Sarjan ensimmäisellä kaudella katsoja ei tiennyt, kuka teon takana oli, mutta toisen kauden aikana tekijät ovat ainakin osittain tiedossa heti alusta lähtien. Mutta kuten aina, yllätyksiä on matkan varrella ja selvät tapahtumat eivät olekaan selviä ja tutkintaa tarvitaan lisää eikä yllätyksiltä vältytä. Juoni kahdessa ensimmäisessä sarjassa on mielenkiintoinen ja siksi sitä seurasi todella paljon suomalaisia katsojia. 

Kolmannelle tuotantokaudelle edettiin siten, että Kim Bodnian hahmoa ei enää näytetty. Tämä johtui siitä, että Bodnia ei ollut tyytyväinen hahmonsa kehittelyyn eikä hän myöskään pitänyt tilanteesta, kun Malmössä voimistui juutalaisvastaisuus. Se tuntui Kimistä hyvin epämieluisalta. Myöskään kolmannen kauden tapahtumat eivät ala Juutinrauman sillalta vaan tällä kertaa tapahtuu murhia, jotka kohdistuvat seksuaalivähemmistön edustajiin. Uudeksi työparikseen Saga Norén saa Henrik Sabroen, jota näyttelee Thure Lindhardt.


Neljäs ja viimeinen tuotantokausi alkaa jälleen Juutinrauman sillan juurelta ja tukipilarin viereen on haudattu nainen elävältä ja hänet on kivitetty kuoliaaksi. Tämä tarina jatkuu samojen päähenkilöiden voimalla kuin kolmaskin tuotantokausi. Kauden viimeisessä jaksossa ja viimeisessä kuvassa Norén päättää jättää työnsä ja lähteä matkalle. Sen jälkeen hän haluaakin tehdä jotain muuta eikä enää palata lääninrikospoliisin tehtäviinsä. Siihen myös päättyy tämä huikea Silta -televisiosarja.

Samalla formaatilla muitakin sarjoja

Formaatti oli mielenkiintoinen ja samalla muotilla siitä alettiin tekemään omia versioita myös muualla maailmassa. Yhdysvalloissa tapahtumat sijoittuivat Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. Brittiläis-ranskalainen versio sijoitti tapahtumat eurotunneliin ja se saikin nimekseen The Tunnel. Myös venäläiset suunnittelivat omaa versiotaan, jonka tapahtumat sijoittuisivat Viron ja Venäjän rajalle, jossa Narvan ylittävä silta on nimeltään Ystävyyden silta. Tämä kertoo paljon siitä, kuinka mielenkiintoiseksi tämä sarja nousi niiden seitsemän vuoden aikana, jona sitä esitettiin.

Avainsanat: