Siirry suoraan sisältöön

Töissä ulkomailla toimittajana

töissä ulkomailla

Moni journalistina työtä tekevä uneksii työskentelystä ulkomailla. Ulkomaankirjeenvaihtajat asuvat Suomen ulkopuolella ja lähettävät sieltä toimitukseen juttuja sekä raportteja. Heitä näkyy päivittäin television uutislähetyksissä selittämässä erilaisista ajankohtaisista asioista. Työ vaikuttaa mielenkiintoiselta ja jännittävältä, mutta mikä mahtaa olla totuus? Millaista on ulkomailla asuvien kirjeenvaihtajien työ? Myöhemmin keskustelemme siitä, millainen on toimittaja palkka, mikäli hän on töissä ulkomailla.

Yrjö Niiniluoto oli ensimmäinen ulkomaille muuttanut kirjeenvaihtaja. Hän muutti Lontooseen vuonna 1933. Tällöin Helsingin Sanomien lukijoille oli tarkoituksena tarjota perusteellisempia ja kattavampia uutisia. Tämän jälkeen useita eri toimittajia on ollut töissä ulkomailla.

Ulkomaan kirjeenvaihtaja kohtaa arjen haasteita

Tätä sivua varten hämeenkyrön sanomat on ottanut selvää, millaisia haasteita ulkomaankirjeenvaihtajat kohtaavat. Ulkomaille muuttamisessa on aina omat haasteensa, varsinkin jos muuttaa perheen kanssa. Lapsille pitää löytää hyvä koulu ja mukavia harrastuksia. Pitää myös toivoa, että he sopeutuvat uuteen asuinmaahan ja löytävät kivoja kavereita.

Ollessaan töissä ulkomailla osaa arvostaa kotimaataan ja sen tuttuja kuvioita aivan eri tavalla. Ulkomaille muutettuaan pitää arki muokata uudelleen erilaisessa ja itselle oudossa ympäristössä. Ulkomailla pitää selvitä omillaan, koska sitä totuttua turvaverkkoa ei ole enää tarjolla. Paikallisiin ihmisiin tutustuminen vie oman aikansa.

Millaisia ominaisuuksia ulkomaan toimittajalta vaaditaan?

Monet toimittajat uneksivat pääsevänsä ulkomaantoimittajiksi. Mitä ulkomaan toimittajalta vaaditaan? Tässä on lueteltu asioita ja ominaisuuksia, jotka helpottavat ulkomaan toimittajana työskentelyä.

  • Asenne ja itsenäisyys ovat tärkeitä, kun lähtee töihin uuteen kulttuuriin.
  • Hyvä suunnittelukyky ja asioista etukäteen selvää ottaminen auttavat eteenpäin.
  • Sosiaalinen ja helposti lähestyttävä henkilö pärjää maailmalla.

Kirjeenvaihtajat ovat tapahtumien keskipisteessä

Kirjeenvaihtajat löytää sieltä, missä jotakin tapahtuu, oli se sitten maanjäristys, tsunami tai jokin muu odottamaton tapahtuma. Heidän on oltava valmiita lähtemään kriisialueille lyhyellä varoitusajalla. Toimittaja palkka ulkomaankomennuksilla vaihtelee, sillä he voivat olla töissä kuukausipalkalla tai freelancereina. Toiset asuvat muutenkin ulkomailla ja myyvät sieltä juttuja lehtiin.

Toimittaja palkka noudattaa lehdistön työehtosopimusta. Kriisialueille matkustavilla toimittajilla on toisinaan myös vaarallinen työ. Erityisesti sota-alueilla toimivat kirjeenvaihtajat saavat koko ajan olla varuillaan. Ulkomaan toimittajat tekevät myös paljon taustatyötä suorien ääni- ja kuvalähetysten lisäksi. Työ vaatii itsenäisyyttä ja oma-aloitteisuutta. Työpäivät ovat suhteellisen pitkiä ja usein työ edellyttää paikallisen kulttuurin tuntemusta.